Θοδωρής Κουρακλής

Δάσκαλος παραδοσιακού κλαρίνου

Ο Θοδωρής Κουρακλής γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 /5/1992. Μέλος της μουσικής οικογενείας των Σουκαίων από την πλευρά της μητέρας του. Ο παππούς του Βασίλης Σούκας (γεννήθηκε το 1931)έπαιζε κλαρίνο. Ο προπάππους του Αναστάσης (γεννήθηκε το 1900) έπαιζε επίσης κλαρίνο, Θείος του ο Τάκης Σούκας ο γνωστός μουσικοσυνθέτης του Ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.

Ο Θοδωρής Κουράκλης εννέα χρονών κάνει τα πρώτα βήματα στο κλαρίνο. Παίρνει μαθήματα κλασικού κλαρίνου στο ωδείο με δάσκαλο τον θειο του Γιάννη Σούκα. Όμως η αγάπη που είχε για το παραδοσιακό κλαρίνο –την Δημοτική μας παράδοση- τον έκανε να αλλάξει δρομο. Στα δεκατέσσερά του χρόνια ξεκινά μαθήματα παραδοσιακού κλαρίνου με δάσκαλο τον Βαγγέλη Παπαναστασίου στο μουσικό σχολείο Ιλίου αλλά κάνει και ιδιαίτερα μαθήματα με άλλους μεγάλους δασκάλους όπως ο Γιώργος Κοτσινης , Αλέξανδρος Αρκαδοπουλος, ο Μάκης Βασιλειαδης και ο Μάνος Αχαλινωτοπουλος.

Σε νεαρή ηλικία παράλληλα με τις σπουδές του εμφανίζεται με την ορχήστρα του σε πολλες εκδηλώσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και πραγματοποιεί εμφανίσεις μαζι με σύνολα παραδοσιακής μουσικής και σε χώρες του εξωτερικού.

Το καλοκαίρι του 2009 παίρνει μερος στον 36ο πανελλήνιο διαγωνισμό δημοτικού τραγουδιού και μουσικής στα Λαγκάδια Αρκαδίας όπου έκλεψε τις εντυπώσεις και κερδίζει το πρώτο βραβείο παίζοντας τον οργανικό σκοπό της Ηπείρου “Τα κλάματα” (Το βραβείο του απονέμει ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ο μουσικολόγος Γιώργος Παπαδάκης).

Τελειώνει τις σπουδές του – ολοκληρώνει επίσης και τις σπουδές του στην βυζαντινή μουσική- και παίρνει το δίπλωμά του με ΑΡΙΣΤΑ ΠΑΜΨΗΦΕΙ.

Το 2020 ντύνει μουσικά με τις συνθέσεις του το ντοκιμαντέρ “ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΩΝ” παραγωγή του (Cosmote TV) που παρουσιάζει η Μαρία καρχιλάκη και λίγο αργότερα συνεργάζεται μαζί με το σκηνοθέτη Ανδρέα Μορφονιό στην τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ 1 “ΧΑΙΡΕΤΑ ΜΟΥ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ” όπου οι σκηνές συνοδεύονται από το παίξιμό του κλαρίνου του και τις συνθέσεις του σε παραδοσιακά και Εθνικ χρώματα (Από την σειρά κυκλοφορεί ένα τραγούδι με τίτλο ΑΝΕΜΟΣ ΕΡΩΤΑΣ το οποίο ερμηνεύει η αδερφή του Μαριλένα και έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό).

Η μέθοδος διδασκαλίας περιλαμβάνει εκμάθηση στις νότες της ευρωπαϊκής μουσικής ασκήσεις για το λύσιμο των χεριών πάνω στο όργανο αλλά και την εξάσκηση του αυτιού, την ικανότητα του μαθητή να ελίσσεται στα διαφορετικά ηχοχρώματα και το μουσικό ύφος που έχει η μουσικη παράδοση της κάθε περιοχής στην Ελλάδα. Επίσης η δημιουργία ρεπερτορίου είναι ένα πολύ βασικό κεφάλαιο μεστά στον κύκλο των μαθημάτων.

  • verified

    επιβεβαιωμένη πιστοποίηση γνώσεων

  • Τρόπος διδασκαλίας:
  • Στο χώρο μου
  • Εξυπηρετώ περιοχές: